E-KÖNYVEK – KÖZELEDIK A NYOMTATOTT IRODALOM APOKALIPSZISE?

Ha valaki, akkor én tudom értékelni a könyveket. Világéletemben nagy olvasó voltam, százszámra vettem, kaptam a könyveket. Úgy vigyáztam rájuk, mint a szemem fényére, nálam tabu volt a szamárfül, a könyv méteres környezetében történő evés-ivás, zsíros ujjlenyomatok, könyvvel lecsapott szúnyog. Szinte soha nem adtam kölcsön semmit senkinek, mert hátha nem adja vissza, vagy netalán olyan állapotban, hogy azt kívánom inkább vissza se kaptam volna. Szóval nekem a könyv érték volt és máig az.

Mikor feltűntek az e-olvasók a hozzá való elektronikus könyvekkel együtt, erősen szkeptikus voltam, mert tudtam, mit szeretek az olvasásban és azt is, hogy egy képernyőre meredve nem lehet ugyanazt az élményt átélni. Olyan ez, mint bort inni, ahhoz hogy teljes legyen az élvezet, kezünkbe kell venni a poharat, látni kell a bor színét, érezni az illatát, lehetőleg koccintani is valakivel és végül, legvégül megkóstolni, így lesz mind az öt érzékünk része az élménynek.

Mikor megvettem a tabletemet, keresgéltem kicsit a neten, és rátaláltam egy oldalra, ahonnan ingyen e-könyveket tudtam letölteni. Mivel ajándék volt a ló, nem néztem a fogát, és felhalmoztam némi készletet a Kindle segítségével, ami egy ingyenesen letölthető e-olvasó szoftver. Ezek a könyvek persze nem irodalmi műremekek, legtöbbször fiatal írók első könyvei, sorozatok részei, de sokszor lehet meglepően jó regényeket is kifogni. Még olyanokat is, amiket az ember netalán annyira élvez, hogy többször ki is olvassa. Később rátértem a tényleges vásárlásra is, hogy olyat is olvashassak, ami tényleg érdekel. Az internetes áruházamnak (bol.com ami az egyik legrégebbi webshop itt Hollandiában) van külön e-olvasó programja, ahová a megvásárolt könyveimet tudom raktározni. Elhatároztam, hogy ha valamit csak úgy lapozgatnék, mert érdekel, elég ha elektronikus formában van meg, manapság inkább csak akkor veszek nyomtatott könyvet, ha valami régi nagy kedvencet szeretnék beszerezni, vagy tudom, hogy biztosan többször is kiolvasom majd a művet, netalán a nyomtatott forma kivételesen olcsóbb, mint az e-könyv.

Rájöttem, hogy vannak az elektronikus könyvolvasásnak előnyei is. Ha konkrétan szeretnék valamit, százból százszor meg is találom, mert az internetes boltokban mindig nagyobb a választék, mint a könyvesboltban. Az elektronikus irodalom olcsóbb, mint a nyomtatott változat. Ha az ember megrendeli a kiválasztott regényt és lezajlik a fizetési tranzakció, azonnal hozzá is láthat az olvasáshoz. Egy e-könyv nem foglal sok helyet, így nyaralásra is elég egy e-readert vagy tabletet vinni több kiló irodalom helyett. Nem beszélve arról, hogy a könyvespolc sem szakad le tőlük és ezeket a könyveket a költözésnél nem kell majd cipelni. Ez utóbbi nálam igenis valós lehetőség és elég sokat nyom a latba.

Egyetlen hátránya, hát igen, a papír illatának hiánya, hogy nem foghatom a kezembe a friss, ropogós könyvet és nem lapozgathatom áhitattal…


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s