Charlie Chaplin: My Autobiography/Életem

9780141011479Ki ne ismerné Chaplint, a  némafilm egyik úttörőjét, a komédia királyát, a mozi első nemzetközileg elismert csillagát? A Csavargó figurájáról mindenki hallott, pedig az én korosztályom már nem láthatta őt moziban, legfeljebb néha-néha a tévében.

Életrajzi kötetében elmeséli honnan érkezett Hollywood-ba, mi motiválta a filmjeit és miképp is hálálta meg Amerika azt a sok szórakoztató órát, amit a Chaplin komédiák nézésével töltött.

C.C. Angliában született, bátyjával együtt nőtt fel, nyomorúságos körülmények között. A színpadon való elindulása anyjának köszönhető, aki maga is énekelt kabarékban. Chaplin komikus tehetsége egészen korán megmutatkozott és már tizenéves korától volt állandó jövedelme: egy társulattal utazott és lépett fel Anglia-szerte. Egyik amerikai turnéjukon kapott ajánlatot a Keystone stúdiótól és attól kezdve Hollywood-nak és a filmezésnek szentelte életét. Hamarosan már nemcsak színészként, de íróként és rendezőként is jegyezte alkotásait.

Nemcsak saját stúdiót épített hanem Douglas Fairbank-szel és Mary Pickford-dal együtt megalapította a United Artist-ot, hogy ne csak rendezői és szereplői, de producerei is lehessenek saját filmjeiknek, akik jutalékot kapnak a moziktól befutott bevételből.

Komédiáiban drámai, később politikai elemek is keveredtek. Az első pár perces kis gagfilmek után már félórás, órás filmeket is készített, s a végén egész estéseket. Karrierje először a hangosfilmek térhóditása miatt torpant meg, de végleg a politikai helyzet némította el: ahogy más nem-amerikaiakat, őt is becélozta magának az FBI, mint kommunistát (pedig nem volt az) és jóformán száműzték az Államokból. 52-ben készült az utolsó filmje, azután családjával Svájcban telepedett le és haláláig ott is élt.

Szeretem a filmezés történetét és nagyon szórakoztató volt a 20-as, 30-as évekbeli nagy nevekről olvasni vagy hogy hogyan is készült egy film, mennyire gyerekcipőben járt még Hollywood a mai felhajtáshoz képest. Kár, hogy a könyv közepén kissé lohadt a lelkesedésem – ahogy Chaplin is idővel vesztett a termékenységéből, kevesebb filmet forgatott, elveszett a fonal, ami eddig követhetővé tette a kötetet és előtérbe került a partik, utazások listázása, ismerősei, barátai bemutatása, amit néhol igen unalmasnak találtam, mert jóformán ismeretlenek voltak. Éreztem a kedvetlenséget is, mint ahogy más mostani sztároknak is, Chaplinnek is sok lett az állandó rivaldafény, hogy mindenhol felismerték.

“…I kept thinking the world had gone crazy! If a few slapstick comedies could arouse such excitement, was there not something bogus about all celebrity? I had always thought I would like the public’s attention, and here it was – paradoxically isolating me with a depressing sense of loneliness.”

Azért mindent összevetve nagyon olvasmányos, élvezhető életrajza volt ez egy  tehetséges embernek, aki a saját erejéből küzdötte fel magát a csúcsra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s