Robert Galbraith: Cormoran Strike #1, #2

Karácsonyra kaptam meg J.K. Rowling bűnügyi sorozatának második kötetét, a Silkworm-öt. Azonnal el is merültem benne, jó kiadós olvasmány volt, nem rohantam csak úgy végig rajta két nap alatt. És ha már ilyen sikert aratott nálam ez a könyv, gyorsan letöltöttem az első részt is, a Cuckoo’s Calling-ot. Önmagukban is megállnak a regények egyébként, de én nagyon kiváncsi voltam a második kötetben sokat emlegetett első ügyre és Rowling stílusát elég olvashatónak találtam ahhoz, hogy belevágjak.

The Silkworm/A selyemhernyó (Cormoran Strike #2)

21489713Strike magánnyomozó, akinek egész mostanáig nem ment túl jól az üzlet, azonban nemrégen egy sikeres ügye feldobta az ázsióját. Megkeresi egy érdekes középkorú hölgy, hogy találja meg a férjét, akiről tudni lehet, hol van, csakhogy Mrs. Quine szerint csak egy férfi tudja lebonyolítani az ügyet.

A férj hollétéről azonban, mint kiderül, senki nem tud semmit, se az ügynöke, se a kiadója. Egyedül a legújabb regénye bukkan fel, ami nagy port ver fel már kiadás előtt, ugyanis az író befeketít benne majdnem mindenkit maga körül. Aztán előkerül maga Owen Quine is, azonban nem éppen a legjobb formáját mutatva, valaki brutálisan meggyilkolta és megcsonkította a holttestet. A sok ember közül, akinek érdekében állt volna megölni az írót, vajon ki tette? Valóban a feleség volt, akit a rendőrség gyanúsít?

Egy kicsit hosszú volt ez a regény, úgy érzem ezt a sztorit rövidebben és velősebben is el lehetett volna mesélni. A rengeteg ingázás, metrózás, taxizás fel-alá és ebéd ezzel-azzal a végén már unalmas volt. Arról nem beszélve, hogy a sztori alakjai: a könykiadó munkatársai, az írótársak és Quine ügynöke valahogy nem voltak sem érdekes, sem rokonszenves figurák. Megmondom őszintén, a végén már az se érdekelt túlzottan, ki volt a gyilkos, mert bárki lett is volna, nem tudtam volna együttérezni vele.

A melléksztori Robinnal, az asszisztenssel és a magánéleti zűrjeivel viszont kifejezetten tetszett, vitt egy kis életet a történetbe, különben ez a kissé szürke és száraz Strike nem tudta volna olyan jól elvinni a hátán (lévén a lába is folyton tropára ment a sok járkálásban).

  • Eredeti megjelenés (angolul): 2014
  • Magyar kiadás: 2015

The Cuckoo’s Calling/Kakukkszó (Cormoran Strike #1)

18192717Annyira azért élvezhető volt a Silkworm, hogy kiváncsi legyek az első Strike regényre is.

Ezúttal határozottan trendibb gyilkosságban nyomoz a főszereplő. A híres modell, Lula Landry öngyilkos lett, kiugrott a lakása erkélyéről. A bátyjának azonban más erről a véleménye és megbízza a magánnyomozót, hogy járjon utána, mi történhetett. Felbukkan a lány családja, előkerülnek a múlt rég elfeledett titkai. Strike gazdagokat és kevésbé gazdagokat, híres és névtelen embereket egyaránt megkörnyékez, hogy a megszerzett információk segítségével összerakhassa az áldozat halála előtti napok történéseit és rájöjjön, mi motiválhatta a lányt arra, hogy véget vessen az életének.

A felállás ugyanaz, mint a Silkworm-ben, csak valamivel korábban járunk. Ebből a részből megtudunk kicsit komolyabb információkat is Strike magánéletéről, a hadseregben szolgált idejéről, a lábsérüléséről és a nemrég kimúlt kapcsolatáról Charlotte-al, a tökéletes nővel. Az is kiderül, hogyan került a képbe a titkárnő, Robin, aki Strike pótolhatatlan asszisztensévé nőtte ki magát a második részben.

Nekem ez az első kötet lényegesen jobban tetszett, szerethetőbbek voltak a figurák, a cselekmény is pörgősebb volt, talán a több gyilkosságnak köszönhetően. Egyes mit-miértek kiderítése nekem már majdnem Poirot-t juttatta eszembe, főleg a döntő jelentőségű próbafülkés jelenet. A második kötet szárazsága után viszont nem hiszem, hogy belekezdenék az azóta megjelent harmadik regénybe (Career of Evil).

  • Eredeti megjelenés (angolul): 2013
  • Magyar kiadás: 2014
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s